Judogi

De judogi is de kleding die je aantrekt tijdens het judoën. De judogi bestaat uit een aantal kledingstukken:

Jigoro Kano in zijn pak.

Uwagi (jas)

De Uwagi is de jas die de judoka aanheeft. Dit is gemaakt van een stevige dikke katoenen stof en is op verschillende plaatsen verstevigd om te zorgen dat de jas niet scheurt. Er zijn 2 kleuren die gebruikelijk zijn. Wit en blauw. Een wit pak is wat normaal gedragen wordt. Het blauwe pak werd vroeger veel gedragen op wedstrijden om duidelijk het verschil tussen de judoka’s te laten zien. Tegenwoordig is een blauw pak minder minder gebruikt en soms zelfs verboden te dragen.

De linkerkant van de jas wordt altijd over de rechterkant gedragen. Ook moet de jas op maat zijn en komen de mouwen tot aan de polsen van de judoka.

Meiden/vrouwen zijn toegestaan een t-shirt te dragen onder de jas.

Zubon (broek)

De Zubon is een lichte broek die de judoka draagt onder de Uwagi. Ook van de zubon zijn 2 verschillende kleuren om dezelfde rede als de uwagi. De zubon is ruim en wijd zodat de judoka goed kan bewegen.

Obi (band)

De band is wel het meest belangrijke onderdeel van de judoka’s outfit. De band is van katoen en bestaat in 2 verschillende vormen. Een dunne band, welke meestal gedragen wordt bij junioren, en een dikke band, welke gedragen wordt door de senioren.

De band heeft verschillende kleuren en soms ook een slip om de gradatie van de judoka aan te geven.

Zori (slippers)

Reacties zijn gesloten.